Bosch Parade collectief

Een collectief van zes kunstenaars is bij elkaar gebracht door artistiek leider Miesjel van Gerwen. Zij zijn geselecteerd op basis van complementaire karaktereigenschappen, de diverse disciplines die zij vertegenwoordigen en vanwege de duidelijk aanwezige overeenkomsten met het artistiek DNA van Bosch Parade in werk en werkwijze.

Want de nieuwe Bosch Parade in 2019 zoekt naar meer eenheid en verbinding, en een nog grotere betrokkenheid van het publiek. Het nieuw gevormde collectief heeft gewerkt aan een concept dat de grondslag vormt voor versie 2.0 van Bosch Parade. 

Het doel van het collectief is om zoveel mogelijk te prikkelen, uit te dagen en associaties op te roepen. Zodat jij ruimte voelt en ziet om mee te doen. Dus geen vastomlijnd scenario. Wel een eerste aanzet van een nieuwe manier van werken. Een dialoog tussen het collectief en de uitvoerende kunstenaars. Jij misschien dus!

Deze manier van werken is anders dan voorgaande jaren. De afzonderlijke werken zijn niet meer volledig autonoom, maar maken deel uit van een groter verhaal of compositie.

 

Twaalf kavels

Het hoofdonderdeel van Bosch Parade wordt gevormd door een reeks van 12 kavels of elementen. Samen vormen die een compositie van beeld, energie, muziek en narratieve elementen. Welke dat zijn en hoe die zich ten opzichte van elkaar verhouden leggen we verderop uit.

 

Procedure

We hopen dat je geïnspireerd raakt door de moodboards en nodigen je uit om tot een schetsontwerp te komen. Dat kan voor een of meerdere kavels zijn. Insturen kan uiterlijk t/m zondag 2 december 2018 via het e-mailadres: plannen@boschparade.nl

Onderaan deze pagina staan de filmpjes, teksten en collages in moodboards. Mocht je daar vragen over hebben, neem dan contact op met een van de kunstenaars of Miesjel van Gerwen (miesjel[at]boschparade.nl).

Het Bosch Parade collectief zal daarna uit de ingezonden schetsontwerpen tot een voorlopige selectie komen. Zij gaan dan met de ontwerpers in gesprek om zo gezamenlijk tot een definitief ontwerp te komen. Het doel is dat ieder onderdeel zo goed mogelijk bijdraagt aan de totale compositie van Bosch Parade.

 

Moodboards

De moodboards (inspiratiefilmpjes, -teksten en collages) die het collectief gemaakt hebben, geven de intentie, sfeer en energie van elk vaartuig weer.

Opmerkingen over de compositie als geheel

 • We lieten ons onder andere inspireren door het aller-allerkleinste vogeltje dat Jeroen Bosch geschilderd heeft: het bestaat uit niet meer dan drie minieme verfstreken.
 • De twaalf onderdelen van Bosch Parade worden onderverdeeld in twee groepen, die elkaar lijken te spiegelen, als een systeem dat zich herhaalt.
 • Het eerste element representeert (op wat voor manier dan ook) ‘Establishment’.
  De elementen 2, 3, 4 en 5 zou je kunnen zien als telkens een nieuwe laag die daarvan wordt afgepeld, waardoor nieuwe structuren zichtbaar worden. Dit vaartuig (het eerste element)  komt drie keer terug:
  1- In vol ornaat,
  2- Onder aanval,
  3- Vernield en weer herrijzend.
 • In elk van de twee delen komt een koor voorbij dat als het ware commentaar levert op de gebeurtenissen.

En er is nog iets
Er is een groep die ‘Ongenode gasten’ heten. Ook wel bekend als ‘Het volkje’ of ‘Het antivolkje’. Zij bivakkeren langs de oever.

Dit volkje durft letterlijk tegen de stroom in te varen, tegen haren in te strijken en zelfs vaartuigen te enteren. Zij maken dus geen deel uit van de ‘hoofdstroom Bosch Parade’, maar vormen hun eigen eenheid.

Op die manier gaan zij soms de confrontatie aan met de 12 elementen. Dat kan variëren van kleine speldenprikjes tot een scène waarin een vaartuig geënterd wordt en misschien zelfs tot zinken wordt gebracht.

 

Bosch Parade nieuwe versie in 12 delen

Het verhaal met de 12 onderdelen is door de leden van het collectief op persoonlijke wijze verwoord, verbeeld en gesproken. Het lijkt vastomlijnd en directief, maar het is vooral bedoeld als associatieve inspiratiebron. Je vindt ze hieronder allemaal.

A. Lees en bekijk de collages waarin het verhaal in 12 tableaus is verbeeld:
(door op de afbeelding te klikken, wordt deze vergroot weergegeven)

B. Bekijk de associatieve beeldenreeks: 12 objecten gefotografeerd

C. beluister het verhaal in deze video:

 

D. bekijk het verhaal dat geanimeerd is:

E. lees het verhaal in dit pdf-document: verhaal BoschParade2019

 

Blijf op de hoogte

 • Ik ontvang graag de nieuwsbrief en aanbiedingen voor Bosch Parade.
  Jouw gegevens worden niet aan derden verstrekt. Afmelden is ten allen tijde mogelijk.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.