Waterballet

BP14Waterballet

Geraldine van de Griend, choreograaf
Sandra Klijn, choreograaf
Yasser Ballemans, beeldend kunstenaar

Een vlot met een laag water erop drijft voorbij. Dansers spelen een spel van aantrekken en afstoten. Individu versus groep. Synchrone choreografie versus individuele dans.

Het werk van Jheronimus Bosch was een kritische en absurdistische reflectie op het leven in zijn tijd. Dat is Waterballet ook. De dansers van Waterballet spelen het spel van het leven waarbij het onvermijdelijke samenwerken, herhalen en repeteren de basis vormt. De vreemde beeldende combinaties en de rare posities van veel figuren inspireerden de makers tot dit ‘waterballet’, waarin, net als in Tuin der Lusten, het de goede en de kwade kant op kan gaan.

Met klanken, beweging, dans, attributen en kostuums wordt het worstelen van de mens verbeeld.

Inspiratie uit De Tuin der Lusten, 1503-1504 geschilderd door Jheronimus Bosch

Detail De Tuin der Lusten,  door Jheronimus Bosch

Inspiratie
Het werk van Jeroen Bosch was een kritische en absurdistische reflectie op het leven
in zijn tijd. Dat proberen we met het project Waterballet ook te doen. De dansers van
Waterballet vieren het spel van het leven waarbij het onvermijdelijke samenwerken,
herhalen en repeteren de basis vormt. En dat kan net als het drieluik de goede of de
kwade kant opgaan. In het middelste paneel van de Tuin de Lusten bevinden zich
veel figuren die half in het water staan. De vreemde beeldende combinaties en de
rare posities van veel figuren inspireerden ons tot het maken van dit “waterballet”.

Met medewerking van Vooropleiding Hedendaagse Dans , Dans en Balletstudio Geraldine, Ottenheijm Verpakkingen, Duikteam Lieven, Cavalieri Kostuums

Geschiedenis

Marc Eijsink Smeets en Miesjel van Gerven hebben Geraldine van de Griend en Yasser Ballemans in 2013 met elkaar in contact gebracht. De samenwerking bracht Waterballet voort en sinds februari 2014 wordt er wekelijks geoefend door de dansers in de balletzaal, en in de Poeldonk hard gewerkt aan de boot.

De dansers waren al bekend met het werk van de schilder Jeroen Bosch aangezien ze vorig jaar hebben opgetreden in het Theater aan de Parade met de voorstelling ‘Bosch Danst’, een productie die mede tot stand kwam in samenwerking met de Stg. Bosch 500.

Krijn van den Berge is met zijn 10 jaar een van de jongste dansers. Vorig jaar deed hij ook al mee met Bosch Parade in  het project van Bosch Beweegt. “Dansen is mijn passie en ik vind het geweldig om op te treden voor een groot publiek”, aldus Krijn.
Tijdens het optreden zal Annemarie van Dongen naast dansen, ook een solo zingen op de boot.

De dansers zijn allen tussen de 10 en 12 jaar oud en dragen kostuums speciaal ontworpen door Annelies de Ridder van Cavalieri kostuums.  Er is een scherp visueel contrast tussen de kleurrijke kostuums en spierwitte abstracte kunstwerken van Yasser Ballemans. De dansbewegingen zijn geïnspireerd op het middenpaneel van de Tuin der lusten. “De dansers kijken erg uit naar de voorstellingen en leven er al maanden naartoe”, zegt choreografe Sandra Klijn.

De Waterballetters zoeken nog vrijwilligers!

Lijkt het je leuk om tijdens de vaartochten de ongemotoriseerde boot met dansers zwemmend voort te bewegen in het water?
Stuur een mailtje naar: info@balletstudiogeraldine.nl.

FACEBOOK WATERBALLET

www.balletstudiogeraldine.nl

www.yasserballemans.nl

Logo_Ottenheijm