Stemmen in de Stilte

5_BP14_VerborgenwereldvanJB

Katja Grässli, choreograaf
Katleen Vinck, vormgever

De schilderijen van Bosch zitten vol symbolen en boodschappen. Een taal die we niet meteen kunnen verstaan en begrijpen. Dat geldt ook voor de gebarentaal die dove en slechthorende mensen gebruiken om te communiceren. Samen met drie dove/slechthorende performers, drie horende dansers en een gebarentolk maakt Katja Grässli een performance geïnspireerd op verschillende teksten, beschrijvingen en observaties van de schilderijen van Bosch. Het zwarte vlot maakt een link naar de donkere wereld  van Jheronimus en de bollen naar de landschappelijke elementen. De roeiers, half mens half dier, dienen als symbool voor de verbinding tussen het werk van Bosch en de wereld van nu.

 

Inspiratie detail Tuin der lusten door Jheronimus Bosch

Inspiratie detail Tuin der lusten door Jheronimus Bosch

Inspiratie

Uitgangspunt voor het project is een gedicht van Sebastian Brant (1457). Jheronimus Bosch gebruikte dit gedicht als inspiratiebron voor zijn schilderij het Narrenschip. Het is een satirische kijk op de samenleving, inclusief de geestelijke stand.
Hoe die doelloos en stuurloos ronddobbert. Katja zet het om naar een verbinding tussen gebarentaal en dans, en maakt een link naar de huidige tijd: de wanhoop van de mens, die zijn hele leven op zoek is naar de reden van zijn bestaan.

Met medewerking van Kentalis, Tascha Kruzdlo, Janneke Panis, Lotte Kamps, dansers Fontys Hogeschool voor de Kunsten, Opis Helpt.

 Facebookpagina Stemmen in de Stilte