Tentoonstelling in de Jeroen Bosch Tuin van het majestueuze insect Lisant

Lisant

Ook deze zomer houdt de Vereniging Vrienden van de Jeroen Bosch Tuin weer een expositie met werk afkomstig uit Bosch Parade.
De Jeroen Bosch Tuin is een klein park dat gelegen is in het centrum van ’s-Hertogenbosch, vlak bij de Sint Janskathedraal. Volg vanaf de Markt de Hinthamerstraat tot je na de Openbare Bibliotheek aan je linker hand het straatje In de Boerenmouw ziet. Loop dat straatje in, ga het bruggetje van de Binnendieze over, loop nog wat verder en wandel de Jeroen Bosch Tuin binnen.

De expositie is een samenwerking van de Vereniging Vrienden van de Jeroen Bosch Tuin met de Stichting Jheronimus Bosch 500 die jaarlijks Bosch Parade organiseert. De vrijwilligers van de vereniging dragen de zorg voor het onderhoud en de verfraaiing van de tuin.
Het is de derde keer dat de vereniging deze expositie organiseert. In 2013 werden de Vensters op Jheronimus Bosch getoond van de kunstenaars Breukers & Godrie. Dit waren drie glas-in-lood ramen. In 2014 werden de Kapelletjes van Stilte en Bezinning tentoongesteld van Ellen Rijk. Dit waren zeven bootjes die als Troostvloot hadden meegevaren in de artistieke parade. Dit jaar wordt de Lisant getoond die aanwezig was op Bosch Parade van vorig jaar.

De Lisant is een creatie van de jonge kunstenares Lisanne van Brakel. Tijdens haar stage bij Anton Schrauwen, autonoom kunstenaar en goudsmid, heeft ze dit reusachtige schepsel ontworpen. Samen hebben ze de Lisant zo vormgegeven dat ze aanwezig kon zijn tijdens Bosch Parade 2014.
De Lisant is het grootste insectensoort ter wereld. Het is een vreemd wezen dat heel goed zou passen in de bizarre wereld van Jheronimus Bosch. Maar voor zover we weten komt het schepsel niet voor op zijn doeken. Sinds haar verschijning in Bosch Parade is het insect reeds op verschillende plaatsen in de Benelux opgedoken, steeds in een iets andere gedaante. Tijdens Bosch Parade was water het basiselement. De verwachting is dat de Lisant op weg naar de Jeroen Bosch Tuin transformeert naar het element aarde. We wachten in spanning af in welke vorm ze precies aankomt in de tuin. Het is de bedoeling dat de Lisant zich verder gaat ontwikkelen na haar verblijf in de Jeroen Bosch Tuin. We denken dat de Lisant het naar haar zin zal hebben in de tuin. Ze is wat schuw en houdt dus van een rustige, natuurlijke en harmonieuze omgeving. Dat kan de Jeroen Bosch Tuin als oase van rust haar zeker bieden.

De opening van de tentoonstelling
De verwachting is dat de Lisant op vrijdag 29 mei om 11.00 uur verschijnt in de Jeroen Bosch Tuin. Ze wordt daar verwelkomd door kinderen van de school Het Bossche Broek. In de weken voorafgaande aan haar komst hebben de kinderen zich intensief bezig gehouden met het wonderlijke leven van de Lisant. Alle mensen die nieuwsgierig zijn naar dit bijzondere insect zijn van harte welkom bij de opening.
De Lisant zal tot 14 september 2015 te zien zijn in de Jeroen Bosch Tuin.

Informatie over de expositie
De Jeroen Bosch Tuin: Marijke Pennings 073 6137001 en Zach Salverda 073 5212820
Lisant Productions
Jeroen Bosch Tuin

(Het beeld bij dit bericht is uit het archief van 2014)