Jheronimus Bosch 500

Hij was en is de beroemdste zoon van ’s-Hertogenbosch: Jheronimus Bosch. Aan de Bossche Markt, leefde en werkte hij, maakte hij zijn unieke schilderijen en tekeningen, wist hij het Middeleeuwse leven te verbeelden in werken vol symboliek, fantasieën en raadsels. In 2016 komt Jheronimus Bosch naar huis. Vanuit de hele wereld keren tientallen topstukken van onze grote inspiratiebron terug naar ‘s-Hertogenbosch, de stad waar hij ze vijfhonderd jaar geleden maakte. En dat vieren we! Met een jaar lang feest, cultuur en onderzoek.

Van 13 februari t/m 8 mei worden zijn wereldberoemde werken – naar verwachting 20 schilderijen (panelen en triptieken) en 19 tekeningen – tentoongesteld in het Noord-Brabants Museum: de grootste overzichtstentoonstelling van Jheronimus Bosch ooit. Vooraf is een groot aantal ervan uitgebreid onderzocht en gerestaureerd in samenwerking met het Bosch Research and Conservation Project – nu worden ze voor het eerst aan publiek getoond.

Hedendaagse kunstenaars krijgen de ruimte tijdens het Jheronimus Bosch jaar. In de Bosch Grand Tour, met bijzondere exposities in de zeven grote Brabantse musea.

Bosschenaren en bezoekers vieren Jheronimus met voorstellingen en musicals, concerten en optochten. Er is circustheater, een requiem en een wervelende lichtshow Bosch by Night.

Jheronimus herleeft in 2016. In eigenzinnige kunstwerken op het water tijdens de Bosch Parade. En in muziek en theater, kinderspelen en ambachten tijdens de Wereld van Bosch.

En er is de Bosch Experience, een bijzondere ontdekkingstocht voor alle leeftijden, langs alle bezienswaardigheden in de stad van Bosch.

Uiteraard varen we ook dit jaar weer uit met Bosch Parade! Op donderdag 16 juni, zaterdag 18 juni en zondag 19 juni is het zover. En de voorbereidingen zijn in volle gang…

Klik hier voor meer info over de manifestatie Welkom Thuis, Jheronimus!