Nog een jaartje wachten…

Het was ons streven om Bosch Parade over het Jeroen Bosch jaar 2016 heen te tillen. En dat is gelukt: Bosch Parade blijft in de vaart! Daar hebben al jullie lieve berichtjes en schietgebedjes enorm bij geholpen. Het is echter niet gelukt om tijdig voldoende middelen bij elkaar te krijgen voor een parade op het water dit jaar. Om kunstenaars en deelnemers nu een go te kunnen geven voor de uitwerking van hun kunstprojecten, hadden we op dit moment al meer zekerheid moeten hebben, en die is er helaas niet. Daarom is Bosch Parade pas weer in juni 2018 te bewonderen vanaf de oevers van de Dommel in ’s-Hertogenbosch.

Er heeft lang onzekerheid bestaan over de toekomst van Bosch Parade. Al sinds 2015 zijn we met gemeente ’s-Hertogenbosch en Stichting Jheronimus Bosch 500 in gesprek over de continuïteit van het evenement na het Bosch-jaar in 2016. Wij als organisatie hebben daarin steeds aangedrongen op snelle besluitvorming, omdat een eventuele gemeentelijke bijdrage aangevuld zal moeten worden met bijdragen van fondsen en sponsoren en die blijven afwachtend zolang er geen duidelijk financieel fundament ligt.

Stichting Tijdvaarders – de stichting die de verantwoordelijkheid voor de organisatie van Bosch parade overgenomen heeft van Stichting Jheronimus Bosch 500 – heeft inmiddels moeten concluderen dat het niet meer verantwoord is om nog dit jaar een Parade te realiseren. In juni 2017 zal hedendaagse stoet van kunstzinnige creaties dus uitblijven. Er is op deze korte termijn geen zekerheid meer te verkrijgen over een dekkende begroting. Diverse fondsen kunnen pas na 1 april uitsluitsel geven over een eventuele bijdrage. Dat is te laat om kunstenaars en organisaties groen licht te geven voor de realisering van de projecten.

De stichting heeft ervoor gekozen om met een gedegen voorbereiding en financiering vanaf 2018 Bosch Parade weer over Bossche wateren te laten gaan. Dan kan een Parade worden georganiseerd van voldoende kwaliteit en met voldoende participatie vanuit de bevolking.

Afhankelijk van de besluitvorming in de Bossche gemeenteraad op dinsdag 31 januari zal de stichting een keuze maken om Bosch Parade vanaf 2018 jaarlijks of tweejaarlijks terug te laten keren.

Gemeenteraad zei ‘ja’

Bijna de voltallige raad van de gemeente ‘s-Hertogenbosch gaf gisteravond bij de begrotingsbehandeling de opdracht aan het College om geld vrij te maken voor Bosch Parade 2017. En ook om met de organisatie in gesprek te gaan over structurele ondersteuning voor de jaren erna. Dat is goed nieuws! 

Zoals we eerder al schreven, zal na het fantastische Jheronimus Bosch-jaar de financiering via Stichting Jheronimus Bosch 500 ten einde lopen. Onder de paraplu van Stichting Tijdvaarders gaat Bosch Parade verder. Zo worden er uit die naam ook gesprekken gevoerd met fondsen en andere partijen die het evenement een warm hart toe dragen. Met de toezegging van gisteravond lijken we een stap dichterbij de droom van onze initiatiefnemers: Bosch Parade als nieuwe traditie van Den Bosch. Een bijzonder event waarbij we de vitaliteit van de kunsten kunnen blijven vieren, in de stad van Jheronimus.

We zijn blij met de steun die Stichting Jheronimusch Bosch 500 toezegde vanuit de legacy van het Bosch-jaar, en blij met de steun vanuit de Bossche politiek om ook de komende jaren de verbondenheid van de stad met haar grootste zoon jaarlijks op een fantastische eigentijdse manier uit te kunnen blijven dragen.

Laat die creativiteit maar stromen!

Bosch Parade 2016 was onvergetelijk! En hoewel het nog niet helemaal zeker is dat we volgend jaar uitvaren, gaan we er met frisse energie weer tegenaan. Vandaar ook onze oproep aan professionele makers om hun idee in te dienen voor 2017. Dus beeldende kunstenaars, vormgevers, componisten, regisseurs en choreografen… Kom maar op.

Een splinternieuwe Parade

Voorzichtig kijken we vooruit naar de editie in 2017. Deze staat gepland op donderdag 15, zaterdag 17 en zondag 18 juni. Vooralsnog is de financiering daarvan niet rond, maar velen willen Bosch Parade behouden voor de stad, dus we zijn volop bezig met het aanboren van financieringsbronnen. Fingers crossed dat dat gaat lukken!

Laat die creativiteit maar stromen

Met goede moed en heel veel zin roepen we kunstenaars dan ook op om hun concepten en/of projectplannen met ons te delen. Tot medio november kunnen de ideeën worden ingediend. Hoe? Dat hebben we hier op een rijtje gezet. <Deadline is opgeschoven: aandragen van ideeën kan nog tot 20 november! >

Go?
Rond de jaarwisseling moet duidelijk zijn of Stichting Tijdvaarders, die Bosch Parade als erfenis uit het Bosch-jaar onder haar hoede neemt, voldoende geld bijeen heeft weten te krijgen om een nieuwe Parade te organiseren. Houd onze website en social media in de gaten voor de ontwikkelingen.

 

Bosch Parade 2016 zit er op

Dat was ‘m dan: Bosch Parade 2016! Na twee regenachtige uitvoeringen op donderdag 16 en zaterdag 18 juni  genoten we op zondag van een zonnige afsluiting met overvolle kades. Naar schatting is Bosch Parade 2016 door zo’n 25.000 mensen is bezocht, zelfs door nieuwe fans uit Engeland, Schotland, Portugal, Duitsland en België.

Dankjewel dat jullie met zovelen aanwezig waren!

PS. Wij zijn volop aan het nagenieten, met al jullie paradeplaatjes. We zullen de komende weken nog het een en ander delen om de kleurrijke herinneringen levend te houden. Heb je Bosch Parade dit jaar helemaal gemist? Geen nood. Omroep Brabant heeft weer een prachtig beeldverslag gemaakt tijdens de eerste uitvoeringsdag. Bekijk ‘m hier >>

Schermafdruk 2016-06-20 14.04.04

 

Glorieuze derde uitvoering van Bosch Parade 2016

laatste dag

Na twee regenachtige uitvoeringen op donderdag 16 en zaterdag 18 juni  genoten we vandaag van een zonnige afsluiting met overvolle kades. De publieke belangstelling op deze laatste dag compenseerde de belangstelling die op donderdag en zaterdag wat achter bleef bij voorgaande jaren. Naar schatting is Bosch Parade 2016 door zo’n 25.000 mensen is bezocht, zelfs door nieuwe fans uit Engeland, Schotland, Portugal, Duitsland en België. 

Dat Bosch Parade opnieuw een fotogeniek evenement blijkt te zijn is af te lezen aan de foto’s en filmpjes die via social media volop worden gedeeld, onder andere op de succesvolle actiepagina www.paradeplaatje.nl. Na de enorme internationale belangstelling, veroorzaakt door de compilatie-video van voorgaande edities, worden sfeerimpressies van Bosch Parade 2016 alweer opgevraagd door platforms wereldwijd.

Stay tuned voor de foto’s, de derde dagwinnaar van ‪#‎paradeplaatje‬ en andere (beeld-)verslagen die deze week op onze website en de social media kanalen worden gedeeld.

De kop is eraf!

Untitled-design-51

Het leek onzeker of Bosch Parade gisteravond uit kon varen, vanwege de weersvoorspellingen (code geel in Brabant), maar het zware onweer bleef uit in ‘s-Hertogenbosch. Wel zorgde de hevige regenval van de afgelopen dagen voor sterke stroming op het water, die het de drijvende kunstwerken hier en daar lastig maakte in deze ‘vaartocht van het ongerijmde’.

Ondanks een regenachtige start waren de kades langs de Dommel goed gevuld. Het publiek verbaasde zich over brandende bomen die voorbij dreven en stond versteld van de vreemd over het water bewegende wezens zoals de Schaatsenrijders en de Schorpioenvis. ‘De Performance voor de Vrijheid’, mede-uitgevoerd door vluchtelingen, en ‘We leven vrolijk verder’ (de choreografie van Vloeistof op een drijvend dak) maakten grote indruk.

Meer Bosch Parade?
Ook dit weekend trekt de stoet van kunstzinnige objecten nog over de Bossche wateren. Bosch Parade vindt plaats op Rivier De Dommel (’s-Hertogenbosch); op zaterdag 18 juni om 17.00u en op zondag 19 juni om 15.00u. De stoet over het water start bij het voormalige Heetmanplein nabij Essent en eindigt ter hoogte van Watersportvereniging ‘De Waterpoort’, daar waar de Dommel overgaat in de Zuid-Willemsvaart.

Bosch Parade was donderdagavond live te volgen via Omroep Brabant.
Bekijk hier de uitzending.

Ook dit jaar weer live op TV

Omroep Brabant is er weer bij om Bosch Parade prachtig vast te leggen

De regionale zender brengt live beeldverslag uit op donderdag 16 juni. Voor wie er niet bij kan zijn en ook de live-uitzending moet missen: de samenvatting wordt vanaf vrijdagavond 17 juni de hele dag herhaald en is ook te bekijken op www.omroepbrabant.nl.

Veel kijkplezier!

Nieuw! Picknicken tijdens Bosch Parade

Met ‘Jeroens Picknick Boxsch’ hoef je tijdens Bosch Parade niet meer van je plek!

BUURT regelt speciaal voor het Parade-publiek ‘Jeroens Picknick Boxsch’: een flesje wijn en heerlijke hapjes in een handige zak. Voor een tientje heb je ‘m, fiks die Boxsch en sta 16, 18 en 19 juni ontzettend te smullen tijdens Bosch Parade.

Reserveer ‘m nu hier!

Voor in de agenda: Bosch Parade Café #2

 

Bijna is het zover… Bosch Parade 2016

Om alvast in de stemming te komen, voorpret met elkaar te kunnen delen en wellicht nog de laatste informatie uit te wisselen organiseren we op donderdag 2 juni een Bosch Parade café in de Azijnfabriek (Bethaniestraat 4, Den Bosch). Zien we je dan?

Praktische info:
  • Bosch Parade Café #2
  • Donderdag 2 juni
  • Start vrijwilligersbriefing: 19.00 uur
  • Start programma: 20.00 uur
  • Afsluitende borrel: 21.00 uur
  • Azijnfabriek Den Bosch (Bethaniestraat 4 – 15 min. lopen vanaf CS)

Stem op Bosch Parade

Rabobank Clubkas Campagne header

Bankier jij bij de Rabobank? Draag dan jouw stem op aan Bosch Parade

Het is als een steentje in het water – je kent het effect. Daarom doen we een beroep op al onze makers, fans van het eerste uur, trouwe schare aan zwemmers/bouwers/lassers/etc. en iedereen die ons lief is om op ons te stemmen in de Rabobank Clubkas Campagne.

Rabobank ‘s-Hertogenbosch e.O. stelt via deze campagne €100.000,- beschikbaar om te verdelen onder verenigingen en stichtingen uit de omgeving die hieraan deelnemen. Heb je een rekening bij de Rabobank? Dan is jouw stem geld waard. Check je Rabo-mail voor de unieke code die je nodig hebt om mee te doen en surf naar de Clubkas Campagne website om te stemmen. De actie loopt tot 26 april. Meteen even doen dus. Dankjewel voor je support.PS. Het is even zoeken… We zijn vindbaar onder de naam Stichting Tijdvaarders, regio ‘s-Hertogenbosch, thema ‘Kunst & Cultuur’. High five!