FAQ’s

Wat zijn de maximale maten van de objecten voor gebruik op de Dommel?

Breedte: 12 meter
Hoogte: oplopend van 2,60 tot 3,60 boven het wateroppervlak
Lengte: 12 meter
Diepte: vaargeul minimaal1,7 meter middendeel 2 mtr

Hoe loopt de route?

routekaart2014SG

Wat is de lengte van de route?

1360 mtr (De AA was 1280 mtr vanaf de Bartenbrug).

Hoeveel bruggen zijn er?

Start bij het voormalige Heetmanplein (een vrij lage brug voor de rijbaan + hogere loop/fietsbrug).
Mariabrug: Loop/Fietsbrug ter hoogte van Berewoutstraat/Capucijnerslaantje.
Wilhelminabrug: verbinding tussen Stationsweg en Visstraat.
Draaibrug tussen Brugplein en Buitenhaven.

Op welke punten kan het publiek naar de Parade kijken?

Op 80% van de route kan het publiek langs de kant staan.

Hoe hard gaat de stroming? Kun je hierop meedrijven of moet je je zelf voortbewegen?

Er is een redelijke stroming, afhankelijk ook van de neerslag in voorgaande dagen. Je moet daarom kunnen voortbewegen maar ook kunnen afremmen. Daarnaast is het van belang dat het vaartuig goed bestuurbaar is.

Hoe koud is het water en hoe bescherm ik me daar tegen?

Beschermende kleding: Alle pakken die we tot nu toe tijdens de Bosch Parade hebben gebruik zijn wetsuits.
Deze pakken moeten goed passend zijn want ze geven juist de warmte doordat er maar een klein laagje water tussen je huid en het pak zit.
Dit laagje water wordt warm door je lichaamswarmte en blijft daar ook zitten. Als het pak (ietsjes) te groot is komt er steeds nieuw water in het pak en koel je dus erg af.
 Doordat er wel (een beetje) water in het pak moet komen heet het een “wetsuit”.
 Deze wetsuits heb je echter in verschillende vormen en soorten.

  • surfpakken meestal maar 3 mm dik , omdat je dan veel beweeglijker kunt zijn
  • duikpakken voor de Nederlandse wateren meestal 5/6 mm dik , omdat deze echt moeten beschermen 
tegen de koude.
  • tropen duikpakken zijn nl ook dunner 3mm en/of korter. 
Duikpakken hebben vaak ook een kap vast aan het pak, want de meeste warmte verlaat je lichaam via het hoofd. surfpakken hebben dat niet , want dat zou de bewegingsvrijheid weer belemmeren.
Een badmuts of een neopreen bandana maar ook een simpele pet, cap of kleine muts kunnen ook wel helpen tegen de koude. 
Echter we mogen de invloed van de watertemperatuur op je lichaam in juni/juli niet onderschatten. Het is een stromende rivier die grotendeels gevoed wordt door regenwater, de opwarming daarvan gaat vrij traag en bereikt vaak pas de hoogste temperatuur richting het einde van de zomer. Zeker als er een ‘fris briesje’ waait dan treedt er zgn. ‘windchill’ op: de gevoelstemperatuur ligt dan veel lager door de verkoelende wind, waardoor je het zelfs bij een zomerse temperatuur heel koud kunt krijgen. 
Je zou over het wetsuit heen, dunne strakke kleding kunnen dragen: bv. thermo-ondergoed of een strakke longsleeve en joggingbroek. Dit levert een extra laagje op tegen de kou en je kunt deze in veel kleuren krijgen of anders ook makkelijk verven. Dat zwemt ook makkelijker dan b.v. een overall.
Er zijn ook dunne neopreen “hempjes” te koop die je onder het pak kan dragen om het warmer te houden. Echter , het blijven luxe artikelen , dus goedkoop is het niet.
  • Droogpakken / Drysuits zijn duikpakken waarin je wel helemaal droog blijft. Je kan dan ook een trainingspak of iets anders als onderkleding gebruiken om warm te blijven. Het pak zelf geeft je namelijk geen warmte , dat doet de onderkleding.Het voordeel is dat je na het zwemmen , met omkleden ook niet nat bent en niet in je nakie in de kou hoeft te staan. 
Ze zijn daardoor vaak wel véél lomper en dus nog minder bewegingsvrijheid. Zwemmer ermee wordt erg moeilijk, ook op en af het luchtbed klimmen is moeilijker! De laarzen zitten aan het pak gelijmd want alles moet natuurlijk wel goed waterdicht zijn, maar daardoor is het geheel natuurlijk erg maatgevoelig, daardoor zijn ze heel duur, en veel moeilijker te huren , dus volgens mij moet je deze optie niet gebruiken!
  • Duik/surf schoenen zijn niet echt warm, meestal stroomt er teveel water in en uit. omdat ze nooit echt goed sluitend aan je voeten zitten. Ook hiervoor zijn (natuurlijk) wel weer neopreen sokken voor te koop.
Maar bij Bosch Parade zijn koude voeten niet het grootste probleem.
Er moet ook gekeken worden waarmee de zwemmers het beste mee uit de voeten kunnen, want het is een aardig eindje zwemmen, en het tempo moet erin blijven. 
Een goeie tip is om de zwemmers flippers aan te geven. Deze beschermen de voeten en leveren veel stuwkracht met weinig energie. Ze kunnen dan met veel minder krachtinspanning de snelheid vasthouden.
  • Gebruik van vet of vaseline zal niet substantieel bijdragen. Meer details zijn te verkrijgen bij de duikwinkels: 
http://www.safediving.nl/ http://lieven.nl/
    Bron: Pien van Maastrigt  of Joost van Kempen

Wat moet ik doen als er op het water iets mis gaat?

Er zijn mensen en boten aanwezig van De Bossche Reddingsbrigade en de EHBO. Daarnaast komt er een medewerkersbijlage van het calamiteitenplan en een 1 op 1 briefing voorafgaand aan de vaartocht.

Gaan we tegen de stroom in of met de stroom mee?

We varen met de stroom mee.

Mogen er elektrische motoren gebruikt worden?

In overleg met het artistieke team en de productieleiding.

Is bomen mogelijk?

Bomen is niet mogelijk op de Dommel. Daarvoor is het op veel punten te diep. Wrikken kan wel, dat is het voortbewegen met een lange peddel vanaf de achterplecht van het vaartuig . Het vergt enige oefening. Meer info: http://nl.scoutwiki.org/Wrikkenvoort

Hoe is de akoestiek op het water?

Over het algemeen goed. Water draagt het geluid goed. Bij wind kan het geluid snel verwaaien en daar is niet echt veel wind voor nodig. Op vrijwel de hele route heb je aan je rechterhand hoge stenen wanden en links begroeide taluds. Dat laatste dempt iets meer.
De afstand tussen vaartuig en het publiek aan de kant is weer iets groter dan op de Aa.

Mag ik de muziek elektronisch versterken?

Afhankelijk van het type muziek wordt versterking toegestaan in overleg met artistieke leiding.

Ik heb zelf geen bouwplaats. Waar kan ik mijn object bouwen?

Er is vanaf 1 maart 2014 een Bouwhal beschikbaar op de Poeldonk in Den Bosch. Daar kan een beperkt aantal kunstenaars hun vaartuigen gaan bouwen. Contacten lopen via Paul van Dongen: 06-29008299 of pvdongen@opishelpt.nl. De bouwhal is op werkdagen tijdens ‘ kantoortijden’ geopend. Je kunt dan binnen lopen. In de avonden en op zaterdagen kan in overleg geopend worden. Zondag is het terrein afgesloten, dan kan er niet gewerkt worden. Voor het gebruik van de bouwhal wordt een vergoeding gevraagd.

Wanneer kan ik op een boot of vlot in het water om een eerste test te doen en het te voelen?

Wij willen graag dat iedereen uiterlijk half mei het vaartuig een keer heeft laten varen op een willekeurig water. In de weken daar voorafgaand zullen wij contact opnemen om waar nodig bij deze proefvaart te assisteren en te beoordelen.

Wanneer zijn de generale repetities?

Dinsdag 16 juni vanaf 18.00 uur is er een generale repetitie op een deel van de route, met soep en brood na afloop, waaraan alle projecten op volgorde en in vol ornaat en volle omvang deelnemen. Definitieve tijden krijg je nog door. In het weekeinde daaraan voorafgaand wordt met elk van de projecten afzonderlijk gerepeteerd. De hele route wordt dan gevaren. Hierover worden in overleg afspraken gemaakt.

Hoe komt mijn vaartuig aan het beginpunt?

De mensen van de productie zorgen ervoor dat de vaartuigen van het eindpunt op de dag van de vaartocht weer naar het startpunt worden gebracht. Uitgangspunt is dat daar wel iemand van het werk bij aanwezig is om te assisteren.

Hoe lang duurt de tocht?

Reken op ongeveer een uur per object van startpunt tot eindpunt. Voor het publiek schatten wij dat er ruim een uur objecten voorbij zullen komen.

Wat zijn de tijden van Bosch Parade?

De aanvangstijden zijn op donderdag 19 juni om 20.00 uur, zaterdag 21 juni om 17.00 uur en zondag 22 juni om 15.00 uur. Bosch Parade is GRATIS toegankelijk.

Waar zijn kleedruimtes?

We hebben een eigen productiegebied op het terrein van Watersportvereniging de Waterpoort aan de Buitenhaven. Daar kan worden omgekleed en geschminkt. Er zijn toiletten en douches beschikbaar. Daar is ook te drinken voor aanvang en na afloop. Wij voorzien daar een beperkt aantal kluisjes voor waardevolle spullen. Bij het vertrekpunt maken we waarschijnlijk gebruik van een tent nabij het gebouw van Essent. Je kunt
daar geen (waardevolle) spullen achter laten.

Waar kan ik mijn object te water laten?

Bij de Watersportvereniging de Waterpoort, daar kan alleen de steiger bestaande uit pontons gebruikt worden. En dit kan alleen in overleg met productieleiding van Bosch Parade.

Waar kan ik mijn object opslaan tussen de verschillende uitvoeringen in?

De objecten blijven in principe op het water, en worden afgemeerd op een veilige afstand voor het publiek.

Ik heb nog speciale materialen of medewerking nodig?

Je kunt op een oproep doen bij onze teamleden, mail naar marc@boschparade.nl Via ons netwerk en eventueel via  Facebook en Twitter worden deze oproepen verder verspreid.

Zijn de werken verzekerd?

De ‘kunstwaarde’ van de kunstwerken kan niet verzekerd worden. De ‘herbouwwaarde’ kan wel verzekerd worden mits de kunstwerken opgeslagen zijn in de werkplaats of op plaatsen in het water die door de organisatie ter beschikking gesteld zijn. De werken zijn alleen verzekerd tegen brand- en stormschade (boven windkracht 7). Diefstal en vandalisme vallen niet onder de verzekering. Er is geen bewaking op het water aanwezig. Wel is de toegang tot de opslagplekken vrijwel onmogelijk.

Is er een ongevallenverzekering?

Bosch Parade sluit een evenementenverzekering af. De kunstenaar draagt zelf verantwoordelijkheid voor de veiligheid van zijn bijdrage. Voor een ondernemer die zich in de openbare ruimte manifesteert is een aansprakelijkheidsverzekering bedrijven en beroepen sowieso verstandig.

Heb je nog andere vragen?

Mail ze aan info@boschparade.nl.