Archief: Projecten 2013

Jeroen Parade, broertje Bosch Parade

Narrenschip

JEROEN PARADE

Na een fantastische eerste editie vorig jaar heeft Bosch Parade dit jaar weer een voorprogramma in de vorm van Jeroen Parade. Deze kinderparade  gaat vooraf aan de ‘volwassen’ parade. In totaal doen zes groepen leerlingen uit groep 7/8 van vijf basisscholen uit Den Bosch mee aan Jeroen Parade: Boschveld, De Hoven, Kruisboelijn, Paus Joannes en De Merlijn.

Iedere groep is gekoppeld aan een beeldend kunstenaar en een dansdocent die de kinderen begeleiden in het maken van een originele bijdrage aan Jeroen Parade.
Hiervoor halen ze hun inspiratie uit het schilderij ‘Het Narrenschip’ van Jheroniumus Bosch.

CREËER JE EIGEN VRIJSTAAT!
Samen met de kinderen wordt een eigen vrijstaat gecreëerd. Een eigen landje met eigen regels en mogelijkheden. Maar net zoals in het schilderij van Jheroniums Bosch, heeft iedere vrijstaat  zijn eigen problemen en beperkingen. Iedere groep krijgt een eigen boot en een ‘eigen probleem’. Samen met de kunstenaar en de dansdocent visualiseren de kinderen hun hedendaagse vrijstaat met hedendaagse problemen.

Het schilderij ‘Het Narrenschip’ is de bron voor het project. Want in de Middeleeuwen werden boeven, gekken en dwazen uit de stad verbannen en op een boot gezet. Die voer van stad naar stad en op deze boot, het zogenaamde ‘Narrenschip’ ontstond een vrijstaat van andersdenkenden. Een eigen vrijstaat met eigen regels en mogelijkheden, maar ook met eigen problemen en uitzichtloosheid.  Op het schilderij ‘Het Narrenschip’ staat een bont gezelschap op een schip in verschillende stadia van dronkenschap. De mensen in het midden zingen luidkeels, de man rechts hangt brakend overboord, links lijkt een vrouw op het punt te staan een man met een stenen kruik te lijf te gaan en twee mensen lijken hun kleren uitgetrokken te hebben en in het water te zijn gesprongen. Uit het schip groeit een dunne boom, waarop een nar, met zotskolf en narrenkap, uit een nap drinkt. Boven in de boom wappert een roze wimpel met daarop een halve maan. In het midden zingen een non en een monnik vrolijk mee.

Het schilderij is waarschijnlijk gebaseerd op het gedicht ‘Narrenschiff’ van Sebastian Brant, uitgegeven in 1494. In dit gedicht geeft Brant door middel van narren een satirische kijk op de samenleving. Hoe dit gezelschap doelloos en stuurloos rondvaart beschrijft hij in de volgende strofe:

Wij varen rond door ieder land
doorzoeken elke haven en stad
wij varen rond met grote schade
en kunnen maar niet vinden
de plaats waar we moeten landen
onze rondreis is zonder eind
want niemand weet waar hij kan landen
en geen heeft rust bij dag of nacht
op wijsheid slaat geen van ons acht

vertaald uit ‘Das Narrenschiff’ — Sebastian Brant (1494)

Met het gedicht wilde Sebastian Brant wilde de mensen ‘wijsheid, rede en goede zeden’ bijbrengen en hen behoeden voor ‘narheid, blindheid, dwaling en dwaasheid’. In feite was het een moderne aanvulling op de Zeven Hoofdzonden die vaak terugkomen in het werk van Jheronimus Bosch.

Het schilderij ‘Het Narrenschip’ heeft vele kunstenaars geïnspireerd, waaronder de Antwerpse prentkunstenaar Pieter van der Heyden. ‘De Blauwe Schuit’ (1559) stelt een klein bootje voor, dat de naam die blau schuÿte draagt, met daarop een zestal mensen die uit een liederenboek zingen. Het wordt bestuurd door een man met een harp op zijn rug en een kruik op zijn kop. Hij is zo druk bezig met varen en zingen dat hij niet kan voorkomen dat een paar vogels een nestje op zijn hoofd bouwen. Hij maakte ook ‘Pretmakers in een Mossel op Zee’ (1562). In deze gravure wordt het thema verder uitgewerkt door de figuren in een onmogelijk, stuurloos en doelloos vaartuig te plaatsen.

Helpende handen
Om alles op tijd voor elkaar te krijgen moeten er nog bergen werk verzet worden. Pakken gemaakt en vlotten geschilderd. Tot en met de uitvoering van de tocht zijn helpende handen nodig. Van (groot)ouders tot broertjes en zusjes, tot aan buurtgenoten of spontane vrijwilligers. Wil je mee doen, meld je dan bij Jasja van Selst via  jasja@boschparade.nl

Jeroen Parade komt tot stand in nauwe samenwerking met Bureau Babel

Site kunstenaars
www.laurahoek.nl
www.marleenhartjes.nl
www.balletstudiogeraldine.nl