Toren van Hebzucht

3_BP14_Hebzucht

Caroline Diepstraten, beeldend kunstenaar

De Toren van Hebzucht  is een commentaar op de hebzucht van de mens zoals die ook al door Jheronimus Bosch werd verbeeld. Als een bouwplaats drijft het project mee in Bosch Parade. De toren bestaat uit bouwstenen gemaakt van weggegooid tempex verpakkingsmateriaal waarin luxe apparaten hebben gezeten, overgoten met cement. Met afgevallen blokken rondom de toren vormt het geheel een soort afvalberg. De permanent draaiende cementmolens staan symbool voor de 24-uurseconomie. Het lijkt stevig maar alles wankelt. De ondergang is nabij. Vier begrafenisondernemers roeien de bouwplaats naar de eindbestemming.

Inspiratie De Hooiwagen door Jheronimus Bosch

Inspiratie
Op de rechtervleugel van het schilderij ‘De Hooiwagen’ waarop te zien is hoe de mens wordt geleid naar het eindstadium van de ondergang, is een toren afgebeeld die door de duivels wordt opgemetseld: de toren der hebzucht. Aardse goederen hebben geen eigen intrinsieke waarde en worden als lokaas gebruikt door de duivel om de mens naar de ondergang te voeren.

Met medewerking van Opis Helpt, Hoedemakers Bouw en Ontwikkeling, Firma Daadkracht, Milieustation Treurenburg, Roeivereniging de Hertog

www.carolinediepstraten.nl

www.opishelpt.nl