ENTER CTRL

Vlot op Dommel 2

Dyane Donk, geluidskunstenaar

ENTER CTRL is een drijvende mini-opera voor slagwerkers, koor en (poëtische teksten) scanderende voetbalsupporters. Het libretto dat dichter Nick J. Swarth hiervoor maakte is geïnspireerd op het schilderij ‘De Kruisdraging’ van Bosch en gaat over het digitaal aan de schandpaal nagelen van mensen, zoals dat vandaag de dag nogal eens gebeurt via social media: virtuele volksgerichten waar men ongeremd – en niet altijd gehinderd door enige kennis van zaken – stevige meningen uit.
De supporters staan voor de vrijheid van meningsuiting, de slagwerkers symboliseren het oer-gevoel om daders aan te willen wijzen en het koor is het geweten dat de gebeurtenissen op afstand becommentarieert.

Fragment uit de tekst:
Solo: Wie heeft het gedaan?
Supp: Hij heeft het gedaan!
Koor: Try to be informed instead of just opinionated.
Supp: Vind ik leuk! Vind ik leuk! Vind ik leuk!

Inspiratie

Jheronimus Bosch’ werk is ‘volks’ maar laat ook allerlei diepere lagen en betekenissen zien. Zo zit het vaak vol symboliek en heeft het dikwijls een maatschappijkritische ondertoon. ENTER CTRL liet zich inspireren door Bosch’ satirische veelzijdigheid van vorm en inhoud, en laat daarom de ‘volkse’ voetbalsupporters ‘betekenisvolle’ poëzie schreeuwen.

kruisdraging groot

In samenwerking met koor De Sirenen, slagwerkgroep Van Slag en supporters: Raymond Alexander, Jack den Boer, Peter Hebben, Andreas Heijdendael, Auke Nieuwenhuis, Edwin Nous, Matthias van den Ouden, Steven van der Ploeg, Max Timmermans, Herman Willems. Productie: Marianne van Andel.

Dyanne Donck 

Nick J. Swarth

Facebookpagina project