Archief: Projecten 2012

De Gouden Bol voor Jeroen

Gouden Bol

De Gouden Bol voor Jeroen is een project van Stijn van Kessel (beeldend kunstenaar) en Hein van den Heuvel (industrieel ontwerper).

Een immens grootse Gouden Bol beweegt zich voort over de Aa. De Gouden Bol komt alleen vooruit met hulp vanaf de oever. Omwonenden en het publiek zijn dan ook hard nodig een handje mee te helpen. Met verenigde krachten wordt duidelijk dat: “Eendracht maakt Kracht & Kunst”.

Met stilte op het water, met actie op de kade leidt dit alles, tot mobilisatie en samenwerking van het publiek om de Gouden Bol over het water te trekken. Het is een antwoord op de ‘gekte’ waarin wij leven, van bizarheid, schaalvergroting, en ook haar schoonheid.

Het project geeft “Hijnstein’s” reactie op Jheronimus Bosch weergave van zijn ‘Platte Wereldbeeld’ (uit zijn Schilderijen: Passiescenes & Tuin der Lusten). Via deze simpele beeldentaal wordt verteld hoe, tot ieders verbazing, de wereld niet plat maar rond blijkt te zijn!   De Gouden Bol staat letterlijk voor de ontdekking in de tijdsgeest van Jheronimus Bosch, dat de Aarde als een bol gezien kan worden, het begin van de Gouden Eeuw, niet veel later.

Dit project komt tot stand in samenwerking met de bewoners van de Munteltuinen, Hofstad en die van de Oevers van de Bosch Parade vloot over de rivier de AA.