Corso Valkenswaard in teken van Jheronimus Bosch

Thema Corso Valkenswaard

Zaterdagmiddag 31 oktober presenteerde het Corso Valkenswaard, samen met wethouder H.G. Tindemans van Valkenswaard en de Stichting Jheronimus Bosch 500, het thema voor 2016.

In de theaterzaal van cultuurcentrum De Hofnar waren ontwerpers, bouwers, vrijwilligers, sponsoren, journalisten en vertegenwoordigers van diverse verenigingen uit de regio Valkenswaard uitgenodigd voor een gedetailleerde uitleg van de plannen voor het nieuwe corsojaar.

In 2016 wordt de vijfhonderdste sterfdag van Jheronimus Bosch herdacht. Dit gebeurt in de vorm van een meerjarenprogramma vol sociaal-culturele, wetenschappelijke en artistieke activiteiten in Den Bosch en ver daarbuiten. Een uniek en ambitieus evenement, waarmee Jheronimus Bosch’ plaats in de absolute top van de Nederlandse meesters definitief wordt (her)bevestigd.

Corso Valkenswaard zal tezamen met vele andere evenementen in 2016, op geheel eigen wijze invulling geven aan de herdenking van Jheronimus Bosch 500. Met ‘Fantastische Visioenen’ geeft het corso haar veertien ontwerpers en buurtschappen de uitdaging om een rijdend kunstwerk te maken ‘vrij naar Jheronimus Bosch’. Geïnspireerd door zijn magistrale werken zullen de corsowagens het publiek verbazen, maar ook rondom de praalwagens zullen fraaie theatrale acts te bewonderen zijn. Corso Valkenswaard zal daarvoor nog sterker dan voorheen proberen om diverse (culturele) verenigingen uit de regio bij het corso te betrekken.

Marc Eysink Smeets, Projectcoördinator van de Stichting Jheronimus Bosch 500: “Het jaar 2016 wordt het Jeroen Bosch jaar, een nationaal evenementenjaar, met niet alleen tentoonstellingen maar ook theater, dans, circus en optochten. Wij zijn ontzettend blij dat ook het Corso Valkenswaard in 2016 geïnspireerd zal zijn door het werk van Jeroen Bosch en daarmee bijdraagt aan het nationale evenementenjaar van Jheronimus Bosch 500.”

Chantal Dielis – Vermeulen, Voorzitter van Corso Valkenswaard: “We hebben dit jaar cultuur gekoppeld aan kunst: van verf naar dahliakunst. Wij zijn niet voor niets immaterieel cultureel erfgoed. Binnen het thema van het corsojaar 2016 zal volop worden samengewerkt, want ‘Corso maak je samen’. Samenwerken binnen, maar ook buiten het corso. Het Corso Valkenswaard gaat zelf de samenwerking aan met de Stichting Jheronimus Bosch 500 en wij hopen nog veel meer mooie samenwerkingen tot stand te brengen.”