Allegorie van het Alledaagse

Mea Culpa

Mea Culpa, architecten

Architectuur is ontstaan uit het zich-onttrekken-aan-de-wereld. Dit zien we terug in het schilderij Heremieten-drieluik van Jheronimus Bosch, waarop de grot, de primitieve hut en de tempel staan afgebeeld.

De voorstelling Allegorie van het Alledaagse toont hedendaagse varianten van deze onderkomens: een putdeksel, een reclamezuil en een stalen ring. Deze drie elementen spelen een rol in de mystieke verheffing van de ziel, die centraal staat op genoemd schilderij. Op zoek naar mystieke verheffing omarmen drie heremieten het banale en hullen zich in het gecultiveerde landschap van het leven.

Dit, aan de voet van de Wilhelminabrug, stilstaande project sluit samen met de meevarende performance De Hel van eeuwige groei  Bosch Parade 2014 op bijzondere wijze af.

Inspiratie Heremietenaltaar door Jheronimus Bosch

Inspiratie
De Allegorie van het Alledaagse is gebaseerd op het heremieten drieluik van Jheronimus
Bosch. Op elk van drie panelen staat een specifieke vorm centraal: de Grot,
de Primitieve Hut en de Tempel. Zij zijn het uitgangspunt voor het drieluik dat Meaculpa in
het water legt en dat bestaat uit De putdeksel, de Abri en de ring.
Charles de Tolnay beschrijft in zijn boek ‘Hieronymus Bosch’ dat de inspiratiebron van de
schilder voor zijn drieluik het ‘Heremietenaltaar’ moet worden gezocht in een geschrift van katholiek mysticus Jan van Ruusbroec, het ‘Boec der hoechster waerheit’. Teleurgesteld in de geestelijken van zijn tijd, begin 15e eeuw, zondert van Ruusbroec zich af in een nieuw opgericht klooster. Hij beschrijft drie stadia van de mystieke verheffing van de ziel, drie vormen waarop de mens een eenheid is, of tot een eenheid kan komen, met God.

Met medewerking van Waterschap Aa en Maas, FraSP Bouwadvies Constructies, Mebin BV, Voormans-vanHal BV aannemersbedrijf, Whitewood Betimmeringen, Bouwgroep Moonen, Mijner Ontwerp, Gianotten Printed Media

FACEBOOK ALLEGORIE VAN HET ALLEDAAGSE

Iwan Westerveen
Miel Steeghs
Frank Klerks
Jiri van Gijsel
Edgar Claassen
Jan-Hubert Bisschops

moonen

 

ImageGen

 

mebin

 

Mijner Ontwerp logo cmykkopie

vromansvanhal_logo

 

whitewood[1]

 

gianotten mea culpa