500 kronen

Een bijzonder project is dat van Monique van den Boomen. Met 2016 als kroonjaar van Jheronimus heeft Monique het plan opgevat om samen met senioren uit ‘s-Hertogenbosch vijfhonderd bijzondere kronen te vervaardigen en daarmee een kunstzinnig vaartuig samen te stellen wat mee zal varen in Bosch Parade 2016.

De workshops in woonzorgcentra zijn al in volle gang en het aantal kronen groeit gestaag. Maar,  Monique kan uw hulp nog steeds hard gebruiken! Bent u boven de 65 jaar, dan is deze oproep aan u gericht:

Wilt u ook deel uit maken van Bosch Parade,
en maakt u één van de 500 kronen?

Het is de bedoeling dat alle kronen worden bevestigd op een vlot en op die manier kunnen dobberen op het water. Hoe u meedoet, waar de kroon aan moet voldoen, waar u hem kunt inleveren en wat ermee gebeurt leest u hieronder. Klik op de vraag om ook het antwoord te kunnen zien.

Waar moet een kroon aan voldoen?

Zie hier de criteria overzichtelijk op een rij:

 • Waterbestendig
  De kronen worden gemaakt van waterbestendige materialen, die niet absorberen en daardoor ook niet snel (te) zwaar worden. 
Er kan namelijk water overheen gaan.
 • Stevig
  We gebruiken degelijk materiaal wat solide wordt gemonteerd. De kronen moeten 4 á 5 vaartochten meegaan en mogen daarbij niet omwaaien, kapot scheuren of uiteen vallen door bijvoorbeeld wind of vervoer. Als de kronen eenmaal op het vlot bevestigd zijn is het moeilijk (bijna onmogelijk) om nog reparaties uit te voeren of kronen te vervangen.
 • Geschikt voor montage
  Wilt u er rekening mee houden dat de kroon gemonteerd moet worden op een ijzeren rek, wat de ondergrond vormt voor het kunstwerk. Elke kroon wordt hieraan bevestigd met tie wraps of ijzerdraadjes. Als u bijvoorbeeld een kroon van keramiek maakt, is het handig meteen de onderrand van gaatjes te voorzien.
 • Ongeveer 25-30 cm doorsnede
  Deze maat is groter dan een hoofd, maar dat is voor de zichtbaarheid van het kunstwerk (vanaf de waterkant) juist goed. De kroon mag zowel ovaal als rond gemaakt worden, als hij maar voldoet aan deze diameter.
 • Vorm is vrij
  De kroon mag onder smaller zijn en naar boven toe breed uitlopen. Recht, bollend, uitlopend.. Alles mag, als het er maar uitziet als een kroon.
 • Maximaal 40 cm hoog
 • Maximaal 1 kilo

Laat uw fantasie de vrije loop en verras ons en de kijkers straks met de meest fantasierijke kronen.

Mag ik meerdere kronen inleveren?

Dat mag! We hanteren een maximaal aantal kronen van 3 per persoon. Het moeten wel allemaal verschillende kronen zijn. Variëren dus!  

Wanneer moet alles af zijn?

Om de grote hoeveelheid kronen tijdig verwerkt te hebben in het totaal kunstwerk, zijn er meerder inlever-momenten ingesteld. Hoe eerder u de kroon inlevert, des te meer tijd Monique heeft om van de 500 varianten een mooi geheel te smeden.

Inleveren #1 // vóór woensdag 24 februari
Met deze eerste lading kan Monique alvast aan de slag.

Inleveren #2 // vóór woensdag 23 maart
We zijn al een heel eind op weg…

Inleveren #3 // datum volgt nog

Ik weet niet waar ik moet beginnen. Kan ik hulp inroepen van Monique?

Als u het moeilijk vind om te beginnen of hulp nodig heeft bij het maakproces, stuur dan een mailtje aan Monique om te informeren naar de mogelijkheden.

Mijn kroon is af. Waar moet 'ie nu naartoe?

 Als de kroon klaar is dan mag u deze – voorzien van een kaartje met daarop uw naam, leeftijd en eventueel telefoon of email  – inleveren op één van onderstaande afgiftepunten:

Centrum // voorkeur!
De Drie Mollen (voormalig Keramisch Centrum)
t.a.v. Anton Schrauwen
Zuid Willemsvaart 192-215.

Op woensdag en vrijdag ochtend

Zuid //
Privé adres
t.a.v. Ricky Sterks
Adriaen Willaertstraat 63.
5216 GT den Bosch

Op afspraak: graag vooraf even bellen met 06-28917666

Noord //
Privé adres
t.a.v. Monique v.d.Boomen
Tweede Donk 8
5233HR  den Bosch.

Op afspraak: graag vooraf even bellen met 073-6423741

Uiteindelijk worden alle kronen verzameld op Monique’s atelier bij De Drie Mollen, vandaar ook dat dit afgitftepunt haar voorkeur geniet. U ontvangt op alle locaties een kleine attentie bij het inleveren van uw kroon. 

Ik zag mijn kroon niet op Bosch Parade 2016, hoe kan dat?

Dat is jammer! Ook al doen we ons best alle kronen een mooie plek te geven, het kan zijn dat..

 • ..uw kroon niet is geplaatst, omdat hij niet voldeed aan de criteria.
 • ..uw kroon beschadigingen heeft opgelopen tijdens plaatins of vervoer.
 • ..uw kroon niet is gekozen, wegens teveel aan inzendingen.
 • ..uw kroon er toch tussen zat, maar moeilijk zichtbaar was. Het zijn er ten slotte 500 (!) die bovendien wel eens een beetje op elkaar zouden kunnen lijken. En dan vaart het ook nog zo snel voorbij! 

Eigendom & rechten

 Alle kronen zijn een schenking aan het project ‘500 Kronen’ en worden eigendom van Monique van den Boomen. Ze zijn onderdeel van een kunstproject  tijdens Bosch Parade 2016. Op donderdag 16, zaterdag 18 en zondag 19 juni 2016 varen ze mee over de Dommel. U kunt er geen aanspraak meer op maken.

Een paar visuele voorbeelden:

Afbeelding 1 van 16

Monique is al jaren betrokken als enthousiaste vrijwilliger van Bosch Parade en doet dit jaar mee als kunstenaar.

Namens Monique: Heel veel plezier!